Συνολικές προβολές σελίδας

Visitors

Search

7/2/12

Η ημέρα του αγίου Βαλεντίνου... Πλησιάζει επικύνδινα!

Φίλοι μου, όπως όλοι ξέρουμε πλησιάζει η μέρα του αγίου Βαλεντίνου, η μέρα των ερωτευμένων.
Τέλος πάντων ας δούμε μερικά πράγματα για την μέρα του αγίου Βαλεντίνου:

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας των ερωτευμένων. Επίκεντρο η 14η Φεβρουαρίου, ημέρα του "Αγίου Βαλεντίνου".
Στην πραγματικότητα όμως την μέρα αυτή, δεν γιορτάζεται η μνήμη του συγκεκριμένου αγίου, ο οποίος άλλωστε δεν μνημονεύεται στα επίσημα χριστιανικά εορτολόγια, καθολικό και ορθόδοξο. Αυτό που γιορτάζεται είναι ο έρωτας, ο Έρως, που στην Ελληνική μυθολογία ήταν θεός. Ήταν ο καρπός της θεάς της ομορφιάς Αφροδίτης και του θεού του πολέμου Άρη.
Οι ρίζες του συγκεκριμένου εορτασμού χάνονται στα βάθη του χρόνου, φτάνοντας μέχρι την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τότε, την 14η Φεβρουαρίου πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις προς τιμήν της Θεάς Juno, η οποία ήταν προστάτιδα της οικογένειας, των γυναικών και της συζυγικής αγάπης και πίστης (αντίστοιχη της Ήρας). Την επόμενη μέρα άρχιζε η γιορτή Lupercalia μια παγανιστική γιορτή αφιερωμένη στη γονιμότητα και τον έρωτα.
Σύμφωνα με τις παραδόσεις τις εποχής, οι ζωές των νεαρών αγοριών και κοριτσιών ήταν αυστηρά διαχωρισμένες. Όμως, την μέρα αυτή, την περνούσαν μαζί. Κατά τη διάρκεια της Lupercalia, τα κορίτσια έγραφαν το όνομά τους σε έναν κλήρο που τον τοποθετούσαν σε ένα βάζο. Κάθε αγόρι επέλεγε έναν από τους κλήρους, διαλέγοντας έτσι την κοπέλα που θα τον συνόδευε σε όλη τη διάρκεια της γιορτής. Πολλές φορές το ζευγάρωμα αυτό των παιδιών κρατούσε ένα ολόκληρο χρόνο και συχνά τα ζευγάρια ερωτεύονταν και κατέληγαν στο γάμο.
Σήμερα στις 14 του μήνα γιορτάζουν σε όλο τον κόσμο όλοι οι ερωτευμένοι. Η ιδέα καθιερώθηκε από τους Γάλλους κι από εκεί ξεκίνησε, με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, που είναι ο προστάτης της αγάπης. Αυτός ο περίφημος άγιος, φαίνεται ότι ερήμην του, εχρίσθη προστάτης των ερωτευμένων, όταν ο πάπας Γελάσιος, το 496μ.Χ., μετέφερε τα Λουπερκάλια, μια μέρα πριν, ώστε να σταματήσει η λατρεία τους.
Στην Ελλάδα, ο εορτασμός της 14ης Φεβρουάριου, σαν ημέρα των ερωτευμένων, καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1977.
Η ιστορία αυτού του περίεργου Αγίου σκεπάζεται ακόμη και σήμερα από ένα πέπλο μυστηρίου. Σήμερα η καθολική εκκλησία αναγνωρίζει τουλάχιστον τρεις τέτοιους Αγίους με το όνομα Βαλάντιος ή Βαλεντίνος, εκ των οποίων όλοι μαρτύρησαν.
Κατά μια εκδοχή, τον 3ου αιώνα στην Ρώμη κατά την Αυτοκρατορία του Κλαύδιου του Β΄, η Ρώμη περνούσε μία περίοδο αιματηρών εκστρατειών. Ο Κλαύδιος αντιμετώπιζε δυσκολίες στο να προσελκύσει στρατιώτες να καταταγούν στις λεγεώνες του. Πίστευε ότι αυτό οφειλόταν στο ότι οι άντρες δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τις αγαπημένες τους ή τις οικογένειες τους. Εξέδωσε λοιπόν διάταγμα σύμφωνα με το οποίο απαγόρευε τους γάμους και τους αρραβώνες. Ο Άγιος Βαλεντίνος όμως, ο οποίος ήταν ιερέας στη Ρώμη εκείνη την εποχή, μαζί με τον Άγιο Μάριο βοηθούσαν τους Χριστιανούς και κρυφά πάντρευαν τα ζευγάρια. Οι πράξεις του σύντομα μαθεύτηκαν από τον αυτοκράτορα και ο Άγιος Βαλεντίνος σύρθηκε από τους πρετοριανούς στο παλάτι. Εκεί ο αυτοκράτορας τον καταδίκασε, επειδή δεν υπάκουσε στους νόμους του, να χτυπηθεί με ραβδιά μέχρι θανάτου και μετά να αποκεφαλιστεί. Ο Άγιος Βαλεντίνος μαρτύρησε στις 14 Φεβρουαρίου του 270μ.Χ. παραμονή της "Λουμπερκάλια". Η Δυτική Χριστιανική εκκλησία μετέτρεψε τη "Λουμπερκάλια", που είχε ειδωλολατρικές ρίζες σε γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Επειδή ο Άγιος μαρτύρησε για ένα τόσο ρομαντικό σκοπό καθιερώθηκε την ημέρα της γιορτής του να γιορτάζουν όλοι οι ερωτευμένοι.

Κι ένα αφιέρωμα για τους ερωτευμένους:

7 σχόλια:

  1. Πωπωπω... πολλές καρδούλες!! Γέμισε η οθόνη μου!! Ομολογώ πως τέτοιες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη γιορτή, ούτε που τις γνώριζα... Προσωπικά δεν έχω και μεγάλη αδυναμία σε αυτή τη μέρα, αν κι εδώ που τα λέμε τόσες και τόσες γιορτές υπάρχουν, ας υπάρχει μία και για τον έρωτα!! Για το αγόρι που λες σε καταλαβαίνω απόλυτα, γιατί κι εγώ σε αυτή την ηλικία ερωτεύτηκα για πρώτη φορά... Κρίμα πάντως που δε μπορείς να τον δεις πλέον :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε εγώ δεν τα ήξερα αυτά μέχρι που τα βρήκα κι έριξα μια ματιά. Χαίρομαι που με καταλαβαίνετε, και όντως είναι πολύ κρίμα που δεν τον βλέπω πλέον. Τι να γίνει, έτσι είναι η ζωή...

      Διαγραφή
  2. Δήμητρα ευχαριστούμε για τις πληροφορίες, ούτε εγώ τα γνώριζα όλα αυτά!!!Όσο για το αγοράκι που λες ότι το σκέφτεσαι, όλες περάσαμε από αυτή την ηλικία και σε πιστεύουμε!!!!Κάτι άλλο που δεν ξέρεις είναι πως όταν μεγαλώσεις με το καλό, αυτό τον πρώτο σου έρωτα θα τον θυμάσαι πολύ γλυκά και θα είναι ένα μικρό κομμάτι της καρδιάς σου και θα είναι για πάντα εκεί!!!Φιλάκια γλυκιά μου και καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναιιι μακάρι να τον θυμάμαι με τις καλύτερες αναμνήσεις. Πάντως είναι παράξενο πόσο γρήγορα μπορείς να ερωτευτείς κάποιον ενώ τον γνωρίζεις τόσο λίγο και δεν κοιτάς τους άλλους (τους συμμαθητές μου ας πούμε) που τους ξέρεις τόσα χρόνια...

      Διαγραφή
  3. ΄Δήμητρα γλυκιά μου, χρόνια πολλά και σε σένα λοιπόν ερωτευμένο μου αστεράκι! φυσικά περάσαμε όλοι μας σ'αυτή την ηλικία έρωτες πλατωνικούς, αθώους που ήταν και οι πιο όμορφοι!! θα τα θυμάσαι όταν μεγαλώσεις, με γλυκύτητα. σ'ευχαριστώ για τις πληροφορίες, είναι καλό να γνωρίζουμε την μυθολογία μας, που κανονικά είναι η προϊστορία μας!!φιλάκια αστεράκι μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας κυρία Φανή! Ναι, πιστεύω πως θα τον θυμάμαι όταν μεγαλώσω με χαρά. Όσο για τις πληροφορίες... Μην ευχαριστήτε εμένα αλλά το ίντερνετ και συγκεκριμένα το google, χαχα!

      Διαγραφή
  4. Κοριτσάκι μου αγαπημένο, να μη σε πιστέψουμε; Χα,χα, εγώ στο δημοτικό, ήμουν ερωτευμένη κάθε χρόνο και με ένα συμμαθητή μου. Από την πρώτη μέχρι την έκτη. Θυμάμαι και τα ονόματά τους χαχα. Τώρα τι έχεις να πεις; Είναι όμορφοι αυτοί οι παιδικοί, αθώοι έρωτες. Απλά εγώ δε συμφωνώ με τη γιορτή αυτή, γιατί δε δέχομαι να μου επιβάλλουν πότε θα εκφράσω την αγάπη μου.
    Δημητρούλα μου, όποτε μπορέσεις, πέρασε από το "σπίτι" μου να πάρεις ένα βραβείο.
    Καλό σου βράδυ!
    Υ.Γ.
    Τι τέλειες που είναι οι καρδούλες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γεια σας! Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο "The Craziest Class"! Εύχομαι να είστε ευχαριστημένοι από αυτά που είδατε, διαβάσατε και ακούσατε!

Δήμητρα